Bewust omgaan met werkdruk

 

 

Afrekenen met vakantiestress
6 tips om voor eens en voor altijd los te laten en écht te genieten, ook na je vakantie
Blog door Barbara Dik, 2-6-2016

Misschien herken je het wel: je hebt lang en hard gewerkt en je kijkt ontzettend uit naar een welverdiende vakantie. Maar als deze eenmaal is aangebroken kun je geen rust en ontspanning vinden. Je werk blijft maar door je hoofd spoken, je kinderen vragen aandacht, het vakantiehuisje valt tegen…. Je vindt dat het direct gezellig en leuk MOET zijn, maar dat lukt maar niet.  Je hele lijf verkeert nog ‘in opperste staat van paraatheid’ en het genieten en niks hoeven zijn mijlen ver weg…

Korte termijn tips

Op vakantie zonder stress? Op internet zijn er veel lijstjes te vinden met wat je kunt doen om vakantiestress te voorkomen, met tips zoals:

  • Begin tijdig met de voorbereidingen en pak niet alles op het laatste moment.
  • Beperk je – voordat je op vakantie gaat – tot de broodnodige acties. Ga dus niet: je huis nog even gauw een grote schoonmaak geven, lange lijsten met boodschappen in huis halen of die klus die toch al heel lang ligt nog gauw afronden voor de vakantie.
  • Gun jezelf een paar dagen om in vakantiestemming te komen. Of nog beter: neem een paar dagen vrij voor je vertrekt.

Deze tips zijn heel nuttig, maar ze zijn vooral gericht op de korte termijn. Voor veel mensen is er meer nodig dan een aantal korte termijn acties om ook op vakantie te kunnen loslaten en écht te kunnen genieten.

Contrast

Is het je wel eens opgevallen dat het contrast tussen je dagelijkse leven en je vakantiewensen immens groot is? We gaan maar door en nemen weinig tijd om even stil te staan…. En als we dan wél de tijd willen nemen voor onszelf – zoals in een vakantie – dan zijn we vaak niet in staat om echt tot rust te komen. Ons hoofd en lijf zijn zo gewend om in de hoogste versnelling te staan, dat terugschakelen naar een paar tandjes lager een lastige opgave is. Onbedoeld ontstaat er geen rust, maar juist meer spanning en stress omdat we vinden dat het wel meteen leuk MOET zijn.

Dagelijks leven

Hoe is het in jouw dagelijkse leven gesteld met loslaten, ontspanning, genieten en rust? En hoeveel tijd maak je nu écht vrij voor je gezin en voor jezelf? Dáár zit de grote crux.
Als deze dingen in het dagelijks leven al lastige opgaven voor jou zijn, dan zullen de korte termijn tips tegen vakantiestress voor jou niet het gewenste effect hebben.

6 tips om los te laten en echt te genieten

Maar hoe dan wel? De oplossing lijkt simpel: laat je dagelijkse leven beter op je vakantieleven aansluiten. Dus: maak het contrast tussen die twee minder groot.
De volgende 6 tips kunnen je daarbij helpen. Bovendien heb je er áltijd profijt van, niet alleen in je vakantie!

Tip 1: Bouw voldoende tijd in voor jezelf in je dagelijks leven

Ons dagelijks leven zit vol met allerlei bezigheden, waarbij we al gauw geneigd zijn om onszelf uit het oog te verliezen. In het werk, maar ook privé. Voor je het weet zijn je dagen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat gevuld. Werk, gezin, sociale contacten…. Het moet allemaal maar kunnen en we razen maar door.
Hoe zit dat bij jou? Durf jij de uitdaging aan te gaan om elke dag tenminste één momentje voor jezelf in te plannen?

Tip 2: Neem regelmatig de tijd om niet alleen naar je hoofd, maar ook naar je gevoel te luisteren

Ons hoofd maakt vaak overuren. Maar je bent méér dan alleen je hoofd. Door regelmatig even stil te staan bij je gevoel, geef je ruimte aan een heel andere kant van jezelf. Een kant die ook aandacht nodig heeft en je tijdig kan behoeden voor overbelasting.
Wat voel je? Als het lastig voor je is om contact te maken met je gevoel, maak dan eerst eens contact met je lijf. Welke fysieke signalen geeft het af? Waar zit spanning, pijn of waar is het juist ontspannen? En wat willen deze signalen je vertellen?

Tip 3: Maak keuzes vanuit ‘willen’ in plaats van ‘moeten’

Heb jij scherp wat jij nodig hebt om optimaal te kunnen werken en leven? En weet je ook wat je daarbij niet helpt? Hoe is dat bij jou op dit moment: doe je de dingen omdat je ze écht wilt of omdat je ze moet van jezelf? Door dit scherp te hebben, kun je gemakkelijker keuzes maken die recht doen aan jouzelf. En dat levert juist energie op! (meer hierover lezen? Bekijk mijn vorige blog)

Tip 4: Stel grenzen

Durf jij ‘nee’ te zeggen? Of ben je dan bang dat je dan niet aan de verwachtingen van je baas, je familie of je vrienden voldoet? Wat maakt het lastig voor jou om voor jezelf te gaan staan? Om goed keuzes te kunnen maken (zie vorige tip), is het belangrijk om ook ‘nee’ te leren zeggen tegen dingen die je niet wilt. Daarmee creëer je meer ruimte voor jezelf en meer rust.

Tip 5: Gun jezelf de tijd

Veranderen met zevenmijlslaarzen aan is frustrerend en meestal teleurstellend. Realiseer je dat veranderen in kleine stapjes gemakkelijker gaat én de kans op succes aanzienlijk vergroot. Gun jezelf daarom de tijd om bovenstaande stappen in te bouwen in je dagelijks leven. Dus niet: pal voor de vakantie ineens ‘moeten’ veranderen met de deadline van de vakantie in zicht. Maar wel: zet het proces in gang en accepteer dat het tijd kost. Elk stapje is er één en alle stapjes die je voor je vakantie al hebt gezet, zijn mooi meegenomen! 

Tip 6: Maak je niet te druk als je vakantie niet helemaal perfect verloopt

En tot slot een tip die je altijd kan helpen: maak je niet te druk als niet alles perfect verloopt. Een vakantie hoef niet perfect te zijn en het is niet reëel om het elke minuut leuk te hebben. Het geeft minder vakantiestress als je dat vooraf met jezelf afspreekt.

Hulp nodig?

Deze tips kunnen je zoveel opleveren! Maar niks is zo lastig als je dagelijkse patronen doorbreken en de veranderingen écht te realiseren. Daarbij help ik je graag: als stok achter de deur, spiegel, criticus en supporter. Neem contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, waarin ik je kan vertellen wat ik voor je kan betekenen. Elke stap die je nu al zet, brengt je dichter bij meer ontspanning en rust, voor in je vakantie en daarna.