Bewust omgaan met werkdruk

 

 

Van werk-té-druk naar werkplezier
Blog door Barbara Dik-Visser, 8-12-17

Van werk-te-druk naar werkplezier. Blog 2goBeyonD, Barbara Dik-Visser. Een frisse blik om uit de waan van de dag te stappen en een fijne, ontspannen werksfeer te creeren.

Een gewone dag op de Serviceafdeling van een middelgrote organisatie. De medewerkers druppelen binnen. Gauw een bakje koffie halen en aan de slag.
Het is druk. Eigenlijk is het altijd druk. Het werk is nooit af. Mails, telefoon, overleg, afspraken, deadlines… Lange dagen, weinig pauze. Te hoge werkdruk en stress overschaduwen het plezier.

Willem, de manager van de Serviceafdeling, is ook druk. Hij maakt zich zorgen om de resultaten van de afdeling en of iedereen de deadlines wel haalt, zeker nu er ook nog enkele medewerkers ziek zijn. Dat de drukte daar wat mee te maken heeft dat ziet hij wel, maar dat hoort er nu eenmaal bij in dit werk. Die zieke medewerkers kosten hem ook nog eens klauwen met geld. Hopelijk blijft de rest van zijn team op de rails.

Werkplezier en energie

Hoe zou het voor Willem en zijn afdeling zijn als niemand last heeft van stress en werkdruk en iedereen met plezier en energie aan het werk is? Hoe zou het op de afdeling zijn als er een ontspannen sfeer zou zijn? Een sfeer waar hard werken samen gaat met voldoende ruimte voor de klanten én voor elkaar. Dat medewerkers na hun werk nog tijd en energie hebben voor andere dingen in plaats van bezig zijn met hun werk en zich uitgeblust voelen.

Willem heeft geen tijd om aandacht te besteden aan zijn wensen of eigenlijk neemt hij hier geen tijd voor. De waan van de dag heeft hem volledig in de greep net als de overtuiging dat de drukte en stress er nu eenmaal bij horen.

Van wens naar doel

Als Willem toch even tijd zou maken om stil te staan bij de huidige situatie en bij wat hij zou willen, wat is er dan voor nodig om dit te realiseren? Waar staat hij nu met zijn afdeling en wat kunnen zij morgen al doen om een stapje dichterbij zijn wensen te zetten? En overmorgen? En de dag daarna? Vele kleine stapjes maken samen één grote.

Wat zou er gebeuren als Willem zijn wensen omzet in doelen en hier écht werk van maakt, als hij en zijn medewerkers de moed hebben om uit de waan van de dag te stappen en het geduld opbrengen om met kleine stapjes te beginnen, op weg naar een werkplek met een gezonde werkdruk en werkplezier?

Frisse blik

Best een hele uitdaging voor Willem en zijn afdeling. Ze hebben het al zo druk…
Gelukkig hoeven ze het niet alleen te doen. Ze kunnen gebruik maken van een frisse blik van buitenaf. Iemand die Willem en zijn collega’s helpt hun wensen te vertalen naar doelen. Iemand die samen met hem en zijn medewerkers de huidige werkdruk in kaart brengt en bekijkt wat de eerste en volgende stappen zijn om Willems’ doelen te realiseren. Iemand die Willem en zijn medewerkers bij de les houdt en aanmoedigt.

Wat zou er gebeuren als de wensen van Willem om met meer plezier en minder stress te werken haalbare doelen blijken te zijn en Willem en zijn medewerkers deze doelen gaan realiseren?

Deze Willem pakt het aan en gaat uit de waan van de dag. Daarbij mocht ik hem helpen met mijn frisse blik. In mijn volgende blog vertel ik hoe Willem en zijn medewerkers het voor elkaar krijgen en elk daarin hun eigen verantwoordelijkheden pakken. Een gewone werkdag is nu een dag met plezier, rust en overzicht voor Willem en zijn medewerkers, doordat zij bewuster omgaan met werkdruk en stress.

Ook uit de waan van de dag?

Graag help ik nog veel meer Willems, zoals de Willem in dit verhaal.
Ben of ken jij iemand die dolgraag uit de waan van de dag wil stappen, maar die niet goed weet hoe en daar wel een beetje ondersteuning bij kan gebruiken?
Met mijn werk zet ik me daar graag voor in. Dus bel of tip me. Dan kan ik nog meer mensen zoals Willem en zijn medewerkers helpen een fijne en ontspannen werksfeer te creëren waarin iedereen tot zijn recht komt. 

Meer informatie of kennis maken? Neem contact met me op.