Bewust omgaan met werkdruk

 

 

Wiens leven leef jij?
Blog door Barbara Dik-Visser, 2-11-2017

Sta jij daar weleens bij stil?
Het lijkt zo gemakkelijk: je eigen leven leiden. Tijdens mijn trainingen en coachsessies ontmoet ik voortdurend mensen die dat heel lastig vinden. Ze weten niet wie ze zijn of wat ze willen met hun leven. Ze razen maar door en nemen niet de tijd om even stil te staan en te kiezen wat zij willen. Of ze zijn druk bezig met wat (zij denken dat) anderen vinden of verwachten en maken op basis daarvan hun keuzes. Herkenbaar?

Niet doen wat je eigenlijk wilt

Er zijn talloze redenen om niet te doen wat je eigenlijk wilt. Daar kunnen grote of kleine gebeurtenissen aan ten grondslag liggen, bijvoorbeeld uit je jeugd. Gebeurtenissen waaruit jij de conclusie hebt getrokken dat je niet goed bent zoals je bent of dat het belangrijk is om je aan te passen aan anderen. Maar ook het leven in deze drukke hectische maatschappij, met zijn hoge verwachtingen, kan een reden zijn om van je eigen spoor te raken.

Jezelf zijn in deze drukke wereld, is nou eenmaal niet zo eenvoudig.

Buiten de lijntjes kleuren

Stilstaan bij jezelf en andere keuzes maken is spannend en vergt moed. Als je buiten de lijntjes kleurt, word je geconfronteerd met je eigen angsten. Maar ook je eigen overtuigingen kunnen je hier aardig in de weg zitten, zoals ‘Ik mag geen fouten maken’, ‘Iedereen moet mij aardig vinden’ of ‘Ik kan niet leven met onzekerheden’. En dus verzinnen we massaal redenen om onszelf te verantwoorden, zodat we niet anders hoeven. Mijn vorige blog ‘Kop uit het zand’ ging daarover.

Wat zou er gebeuren als…

Neem eens even de tijd voor jezelf, doe je ogen dicht en pak je fantasie erbij. Wat zou er gebeuren als je écht helemaal je eigen leven zou leiden? Hoe zou het zijn als je doet wat je wilt doen en daarvoor gaat? Alles kan, alles mag, er zijn geen belemmeringen of beren op de weg. Beeld je zo levendig mogelijk en tot in detail in hoe jouw leven er dan uit ziet en wat dat met jou doet. Ga helemaal los en visualiseer maar raak! Waar ben je? Wat doe je? Wat wil je bereiken? Wat denk je? Wat voel je?

Advies aan jezelf

Stel je vervolgens eens voor: je bent 80 jaar en kijkt terug op jouw leven. Vanuit de visualisatie die je net hebt gedaan: welk advies zou je jezelf geven op dit moment? Wat kun je nu al direct aanpakken of anders doen?

Hulp nodig?

Neem contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking.